Amazon Omzetbelasting Support

Handel via E-marktplaats

Beschrijving van de metname fiscale kant (omzetbelasting) van het handel drijven via E-marktplaatsen.

U hebt een onderneming die in een EU land is gevestigd. Voor het verdere verloop ga ik, tenzij anders beschreven, uit van een in Nederland of België gevestigde onderneming. Handelsonderneming A gevestigd in Nederland gaat gebruik maken van Amazon. Om de klant niet te lang te laten wachten op zijn bestelling maakt A gebruik van het FBA programma. Hoe zit het met de omzetbelasting;

www.vatpointeurope.eu uw btw specialist

INBOUND- levert een ICL/ICV op

A verstuurt een deel van zijn voorraad naar het FBA warehouse in Duitsland. Dit is een intracommunautaire levering (ICL) en moet worden aangegeven in de Nederlandse aangifte omzetbelasting (rubriek 3b) en in de ICP aangifte (rubriek 3). Deze levering is fictief, er wordt feitelijk niets verkocht toch moet voor deze levering een factuur worden gemaakt. Deze Pro-forma factuur kan door een belastingcontrole worden opgevraagd! en is dus noodzakelijk als documentatie van de fictieve levering. Een pro-forma factuur heeft dezelfde vereisten als een “normale” factuur. De Verwerving wordt aangegeven in de Duitse aangifte omzetbelasting.

Registratie in ander EU land

Verzendingen vanuit het Duitse FBA warehouse zijn omzetbelastingplichtig voor de Duitse omzetbelasting. Hiervoor hebt u een registratie nodig in Duitsland. Het registratieformulier levert u als Nederlandse ondernemer in bij het Finanzamt Kleve en als Belgische ondernemer bij het Finanzamt Trier. Nu bent u klaar om uw verkopen in Duitsland aan te geven. De aangifte omzetbelasting moet digitaal worden ingediend via ELSTER.

Afstandsverkopen

Veel verkopen via E-marktplaatsen zullen plaats vinden aan particulieren. Hiervoor bestaat de afstandsverkopen regeling. U verkoopt tot aan het drempelbedrag met de Duitse omzetbelasting. Wordt voor meer dan €35.000 verkocht aan bijvoorbeeld particulieren in Oostenrijk dan is vanaf dit bedrag registratie en aangifte omzetbelasting in Oostenrijk verplicht. U dient dus de omzetten aan particulieren per land bij te houden en tijdig te registreren in landen waar u de drempel gaat overschrijden.

Periodieke aangifte omzetbelasting

Alle gegevens voor de aangifte(n) omzetbelasting kunt u uit de E-marktplaats halen. Deze beschikt over rapporten waar de omzet en het land van bestemming op staat. Let op ook de eventuele IC leveringen staan hierop. Heeft er een zakelijke klant uit bijvoorbeeld Oostenrijk besteld met gebruik making van zijn eigen omzetbelastingnummer dan moet u dit niet meenemen als Duitse omzet maar als ICL naar Oostenrijk, met bijbehorende ICP aangifte.

Onze dienstverlening

Kennispunt BTW solutions en VATPoint Europe ontzorgen u op gebied van de omzetbelasting binnen Europa. Wij verzorgen de registratie en periodieke aangiften maar nog belangrijker wij verzorgen de communicatie met de lokale belastingdienst.

27 europese landen

Natuurlijk kunt u alles zelf maar heeft u de tijd zich te verdiepen in de fiscale wetgeving van 27 Europese landen? Heeft u te tijd zich 27 verschillende wijzen van aangifte indienen zich eigen te maken? Heeft u te tijd en de kennis om 27 talen te beheersen want elke belastingdienst communiceert in haar eigen taal, oké de Nederlandse en Belgische belastingdienst uitgezonderd, blijven nog 25 andere talen over.

Kennispunt BTW solutions en VATPoint Europe ontzorgt en ondersteund u om compliant te zijn daar waar u handel drijft.

Contact

www.kennispunt.eu

www.vatpointeurope.eu

Bel of mail ons voor meer informatie marco@vatpointeurope.eu / +316 248 66797

Contact