VAT thresholds/ Afstansverkopen regeling

VAT thresholds (april 2017)

De afstandsverkopenregeling uitgelegd:

De hoofdregel is dat bij B2C verkopen het bestemmingsland principe geldt. Om het voor kleine ondernemers en starters iets eenvoudiger te maken is de afstandsverkopen regeling ingevoerd. Tot aan de drempel mag u de verkopen in uw eigen land aangeven. Gaat u over de drempel van €35.000 of in Duitsland, Nederland, Luxemburg en het VK €100.000 (GBP70.000) dan dient u zich in dat land en vanaf dat moment te registreren voor de omzetbelasting en aangiften omzetbelasting te doen.

Laat u deze verplichting achterwege dan kan u, door zowel het land waar u zich had moeten aanmelden als in het land van vestiging, worden vervolgt voor belastingontduiking, dit is in alle EU landen wettelijk vastgelegd. Alle lidstaten werken in deze ook nauw samen.

www.vatpointeurope.eu uw btw specialist

Let op er is maar 1 drempel per land, levert u uit uw magazijn in Polen en in Duitsland en nog wat vanuit Nederland aan bijvoorbeeld Oostenrijk dan moet u alle verkopen aan particulieren uit alle magazijnen bij elkaar optellen.

Heeft u een omzetbelastingregistratie in meerdere landen dan kan het interessant zijn om te opteren van de drempel af te zien. Maakt u bijvoorbeeld gebruik van het Amazon warehouse in Polen, omdat u dan per levering een korting krijgt van €0,50 ; levert u veel aan Duitse klanten vanuit dit warehouse en heeft u toch al een Duits registratienummer opteer dan voor afzien, u heeft dan over de eerste €100.000 omzet een extra marge van 4% (verschil in belastingpercentage tussen Polen en Duitsland)

Kennispunt VAT solutions adviseert en begeleid u graag bij deze uitdagende problematiek. Heeft u vragen over bovenstaande of wilt u meer weten neem dan contact met ons op.