Op het oog lijkt de afwikkeling van online verkopen eenvoudig en transparant, maar de enkele processen kunnen al snel tijdrovend worden. Denk maar aan de bewaking van de betalingen of het uitschrijven van facturen bij B2B sales. Neem hierbij de vele fiscale en dan met name omzetbelastingtechnische bijzonderheden dan wordt het voor veel online verkopers al snel te veel.
Waar in de normale handel de aantallen over het algemeen nog zijn te overzien kan het in de online handel al snel om enkele honderden verkopen per dag gaan. Tel hierbij de verschillende verkoopkanalen bij op en het wordt snel onoverzichtelijk.
Maakt u gebruik van een FBA programma dan is vaak de omzetbelasting in dat land af te dragen waar de goederen zijn opgeslagen; en met een vinkje heeft Amazon het recht om in alle 7 EU landen met een FBA warehouse uw voorraad neer te leggen. U bent in een keer in 7 landen omzetbelastingplichtig, oeps dat was (nog) niet uw bedoeling. Let dus goed op bij het aanmaken van uw selleraccount.
Ook de voor Amazon interne leveringen tussen de verschillende magazijnen in de verschillende FBA landen zijn omzetbelastingtechnisch aan te geven in beide landen als intra communautaire levering/ verwerving en de bijbehorende IC listing
Dan heeft u ook nog te maken met de Afstandsverkopen regeling bij verkopen aan particuliere klanten in andere EU landen. Overschrijdt u de leverdrempel van €35.000 of €100.000 ,afhankelijk van welke land u levert, dan gelden vanaf dat punt alle verdere leveringen daar als omzetbelastingplichtig in dat land, u dient zich daar te registreren en aangifte te doen. Het is dus van belang per land de verkoopdrempel aan particulieren in de gaten te houden.