Omzetbelasting zo werkt het

De btw-regels voor als je internationaal zaken doet

vatpointeurope.eu- omzetbelasting bij zaken doen in het buitenland
Hoe het zit met btw als je iets aan het buitenland levert, of iets in het buitenland koopt, is vaak onduidelijk. Wanneer moet je betalen en hoe vraag je het terug? Vat Point Europe helpt u met al deze zaken en zorgt ervoor dat u met een gerust hart kunt ondernemen. Er wordt bij de omzetbelasting onderscheid gemaakt tussen het leveren van goederen en diensten, en tussen leveringen binnen en buiten de Europese Unie. Daarnaast maakt het uit of je afnemer ook een ondernemer is of een particulier.

Goederen exporteren

Je betaalt 0 procent btw over goederen die je levert aan een andere ondernemer binnen de EU, of aan een ondernemer of particulier buiten de EU. Voor die vrijstelling moet je wel kunnen aantonen dat je goederen de Nederland cq de EU hebben verlaten, met bijvoorbeeld vrachtbrieven, facturen, douanebescheiden.
Lever je goederen aan particulieren binnen de EU? Dan breng je het Nederlandse btw-tarief in rekening en dat geef je dan weer aan via de btw-aangifte. De meeste landen kennen een drempelbedrag. Vanaf dat bedrag moet je je ook als ondernemer in dat land inschrijven en lokaal btw gaan afdragen. VAT Point Europe verzorgt voor u de registratie , aangiften en communicatie met de lokale overheden.

Diensten exporteren

Bij diensten voor particulieren breng je het btw-tarief van het land waarin de diensten worden uitgevoerd, in rekening. Bij diensten aan ondernemers betaalt de afnemer zelf btw. Er zijn diverse diensten vrijgesteld van btw, die kun je vinden op de website van de belastingdienst.

Opgaaf Intracommunautaire Prestaties (ICP)

Ook als het btw-tarief 0 procent is, moet je een factuur sturen. Hierop vermeld je dat de btw ‘verlegd’ is. Je moet ook het btw-nummer van je afnemer opgeven bij je aangifte. Zodra je handelt met andere EU-lidstaten, moet je naast je btw-aangifte Opgaaf Intracommunautaire Prestaties (ICP) doen. Hier vermeld je alle internationale transacties, ook die met 0 procent btw.

Goederen importeren

Over goederen die je uit een ander EU land importeert, betaal je het Nederlandse btw-tarief. In het land van verzending wordt geen btw betaald.
Importeer je goederen uit een land dat niet bij de EU hoort? Dan moet je btw betalen in het eerste EU-land waar de goederen aankomen. Dit kun je bij de douane betalen of, als je het in Nederland binnen laat komen en je een vergunning artikel 23 hebt, bij je periodieke btw-aangifte.

 Diensten importeren

Als je diensten uit een ander land inkoopt, moet je btw-aangifte doen in Nederland. Je betaalt het Nederlandse tarief. Dit geldt zowel voor diensten uit EU-landen als voor diensten uit niet-EU-landen.

Terugvragen omzetbelasting

Btw die je in een ander EU-land hebt betaald, bijvoorbeeld benzine, of klein materiaal wat niet op jou btw nummer is uitgeschreven, kan je terugvragen. Dit moet via de Nederlandse belastingdienst hiervoor is een aparte portal beschikbaar. Soms kun je ook btw terugvragen die je in niet-EU-landen hebt betaald. Neem daarvoor contact op met de belastingdienst van dat land.

Neem contact op met Marco van Houttum van Vat Point Europe

Deskundige financiële, fiscale en juridische ondersteuning op een persoonlijke en betrokken wijze.

Ontdek wat Vat Point Europe voor u kan doen.